Winnaars Duurzaam Bouwen Awards 2018

Winnaars Duurzaam Bouwen Awards 2018

Gemeente Haarlemmermeer, waterschap Zuiderzeeland en Woonstichting ‘thuis zijn de winnaars van de Duurzaam Bouwen Awards 2018. De partijen ontvingen achtereenvolgens de felbegeerde Circulaire Ring, de Gouden Kikker Award en de WoCo25. Ook viel Patch22 in de prijzen: uit alle genomineerden koos het publiek tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres dit bedrijf als winnaar van de Duurzaam Bouwen Award.

Winnaars

Categorie duurzaamste gemeente (Circulaire Ring)

Gemeente Haarlemmermeer

 

Categorie duurzaamste project (Gouden Kikker)

Waterschap Zuiderzeeland

 

Categorie duurzaamste woningcorporatie (WoCo25)

Woonstichting ‘thuis

 

Categorie duurzaamste bedrijf – publieksprijs

Patch22

Scoren op integrale duurzaamheid

De drie winnaars hebben gemeenschappelijk dat zij hoog scoren op integrale duurzaamheid: dat betekent investeren in energiemaatregelen, maar ook aandacht voor de milieu-impact van bouwmaterialen en gezondheidsaspecten. Dit wordt meer en meer de trend binnen duurzaam bouwen, en daarom een belangrijk criterium binnen de Awards.

De winnaars

De spanning in de zaal was duidelijk voelbaar. De awards werden verspreid over het plenaire programma uitgereikt. Gemeente Haarlemmermeer ging aan de haal met de Circulaire Ring. “Ben bereid van elkaar te leren”, verklapte wethouder Tom Horn het geheim van gemeente Haarlemmermeer bij het in ontvangst nemen van de ring.

Ook Camiel Maenhout van waterschap Zuiderzeeland reageerde enthousiast. “Als waterschap merken we de gevolgen van de klimaatverandering. Dat was voor ons een belangrijke reden om voor deze duurzame renovatie van ons Waterschapshuis te zorgen.” Ook Woonstichting ‘thuis viel in de prijzen. “We zijn trots op deze prijs”, vertelde Luc Reusken enthousiast. “Het is voor ons een stimulans om op de ingeslagen weg doorgegaan. Onze woningvoorraad heeft gemiddeld energielabel B, ons nieuwe doel is CO2-neutraal in 2050.”

De vierde en laatste award was de publieksprijs, waarbij de congresdeelnemers uit de genomineerden van de drie categorieën een favoriet kozen. Patch22 sleepte deze prijs in de wacht.

De genomineerden

De vakkundige jury selecteerde eerder de kanshebbers binnen de diverse categorieën. Genomineerd binnen de categorie meest duurzame gemeente waren gemeente Amsterdam, gemeente Haarlemmermeer en gemeente Ooststellingwerf. Binnen de categorie meest duurzame woningcorporatie werden Woonstichting ‘thuis, Woonbedrijf en Woonwaard geselecteerd. Voor het meest duurzame project waren ‘Geerpark Vlijmen’, ‘Waterschap Zuiderzeeland’ en Patch22’ in de running.

Initiatiefnemers Duurzaam Bouwen Awards

De Duurzaam Bouwen Awards zijn een initiatief van abcnova, W/E adviseurs, FSC Nederland en Duurzaam Gebouwd. Binnen de geheel vernieuwde Duurzaam Bouwen Awards zijn de bestaande Duurzaam Bouwen Award, De Gouden Kikker en de WoCo25 gebundeld, zodat er een groter podium voor deze prijzen ontstaat. De bekendmakingen van de winnaars en de uitreiking van de awards vinden plaats tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres. Meer informatie over de uitreiking, de prijzen en de profielen van de juryleden is te vinden op de website van de Duurzaam Bouwen Awards.