Leister Igge, Woonwaard, The Green House en gemeente Utrecht winnen Duurzaam Bouwen Awards

De Duurzaam Bouwen Awards 2019 laten zien dat duurzaam bouwen en renoveren op de kaart staat in Nederland. Op 14 februari werden de winnaars bekend van deze prijzen.

Nul-op-de-meter school

De Leister Igge in Opeinde is het eerste gerenoveerde nul-op-de-meter schoolgebouw en volgens de jury van de Duurzaam Bouwen Awards een voorbeeld voor heel Nederland. De school kreeg de ‘gouden kikker’, de prijs voor het meest duurzame bouwproject.

De Leister Igge is één van de elf scholen in het land die die subsidie heeft gekregen voor verduurzaming en laat zien dat het goed mogelijk is de bestaande voorraad schoolgebouwen te verduurzamen. Daarnaast is al bij de renovatie rekening gehouden met het toekomstige onderhoud.

Woonwaard meest duurzame corporatie

Woonwaard kreeg de WOCO25 voor de meest duurzame woningcorporatie. Het is een organisatie die al lang bezig is met duurzaamheid, en de aanhouder wint: ook in 2018 was Woonwaard genomineerd voor de Duurzaam Bouwen Awards.

De corporatie pakt goed door met de aansluiting op warmtenetten en laat dat in 2019 ook weer zien door het aansluiten van 500 woningen op een warmtenet. Woonwaard laat samenwerking met warmteleverancier HVC, Liander en gemeente zien, en neemt bewoners uitvoerig mee in het proces. De jury is onder de indruk van het greenteam, hiermee laat Woonwaard zien dat zij ook binnen de organisatie duurzaam bezig zijn.

Gemeente Utrecht wint circulaire ring

Utrecht heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Zo moet al het eigen vastgoed in 2040 verduurzaamd zijn en wordt ingezet op circulaire nieuwbouw, gaf de gemeente bij haar aanmelding aan. Utrecht stelt niet alleen aan zichzelf, maar ook aan de bouwprojecten van derden hoge eisen: circulair, energieneutraal, groen en gezond bouwen. De circulaire ring is de Duurzaam Bouwen Award voor de meest duurzame gemeente.

Een uitgebreid verslag kunt u hier lezen.

Publieksprijs voor The Green House

Restaurant The Green House in Utrecht mocht de publieksprijs in ontvangst nemen. Duurzaamheid is hier in alles doorgezet: het gebouw, interieur, horeca en menukaart. Dit is gedaan zonder subsidie. De jury is erg te spreken over ‘right-to-copy’, het project is zeer inspirerend voor anderen en zij worden gestimuleerd de goede dingen te kopiëren.