Even voorstellen: nieuwe collega Marijn Emanuel, senior adviseur duurzaamheid

Marijn Emanuel is deze week gestart als senior adviseur duurzaamheid bij W/E. Met zijn rijke kennis over circulariteit en materialen is hij een waardevolle toevoeging aan het team. Als architect was hij jarenlang verbonden aan het architectenbureau RAU en de afgelopen jaren was hij actief als één van de oprichters van Madaster, het platform voor materialenpaspoorten. Tijd om nog wat beter kennis met hem te maken.

Wat is je achtergrond?

In Delft heb ik Bouwkunde gestudeerd. Ik studeerde in 1993 af met een onderzoek naar hoe computers het ontwerpproces van een architect kunnen ondersteunen. Toen nog een concept dat in de kinderschoenen stond, maar ik vond het leuk om met mijn afstuderen iets heel nieuws te leren. Ik twijfelde in die tijd namelijk of ontwerpen wel echt iets voor me was.

En toch werd je architect?

Ja, ik begon in 1994 als computer CAD-tekenaar bij een bureau waar Thomas Rau een keer langs kwam, omdat hij op dat moment een grote opdracht had waar hij hulp bij nodig had. Zo ben ik bij RAU terecht gekomen en blijven hangen tot ongeveer drie jaar geleden. Ik begon er als gewone architect en groeide door tot project architect. Ik ben ook nog een jaar onderdeel van de directie geweest.

Hoe ben je daarna oprichter geworden van Madaster?

Ik heb in 2011 als projectarchitect de competitie voor Alliander in Duiven gedaan. Ik weet nog goed dat ik op het zolderkamertje zat in het laatste weekend van de competitie, omdat we nog geen goed dak hadden gevonden voor het hele concept. Ik bedacht toen dat dak met die golven. De aannemer vond het veel te duur, maar de ontwikkelaar zei daar kunnen we mee winnen en dat gebeurde ook. De herhuisvesting van Alliander was wel zo’n leuk en gaaf project, dat de projecten die daarna kwamen toch een beetje meer van hetzelfde en kleiner waren. Ik had het ontwerpen wel een beetje gezien.

Gelukkig kwam in 2016 het idee van Madaster en de ontwikkeling daarvan. Thomas Rau kwam jaren eerder met het idee om alle bouwmaterialen te registreren in een “materialenpaspoort” van een gebouw. Dat zijn we uit gaan werken en in 2017 hebben we Madaster opgericht.

W/E is partner van Madaster, dus je kende de organisatie wel al?

Ja, ook voor de oprichting van Madaster heb ik John en David al eens ontmoet en natuurlijk in onze samenwerking als partners. Ik heb W/E op een positieve manier leren kennen de afgelopen jaren. Hoe er bij W/E naar duurzaamheid gekeken wordt spreekt me aan. Het wordt geconcretiseerd en daar wil ik me graag verder in gaan verdiepen. Jullie weten waar je het over hebt en zijn een gevestigde organisatie. Waar jullie meepraten doet het er ook toe. Je zit aan de tafels waar beleid wordt gemaakt. Bij de overheid, bij RVO. Dat zijn rapporten waar een groot deel van de markt naar kijkt. Je kan impact hebben.

Waar kijk je naar uit als je gaat werken bij W/E?

Ik vind de mix van werkzaamheden die W/E doet bij mij aansluiten. Weer een verbreding. Ik was vanuit de architectuur naar het ontwikkelen van een IT-platform gegaan en dit kan weer een uitbreiding daarvan zijn. Ik merk dat ik dat wel heel erg leuk en belangrijk vind: nieuwe dingen blijven leren.