Esthetische inpassing van zonnepanelen

Bij plaatsing van zonnepanelen op bestaande daken wordt niet altijd nagedacht over de aanblik  van het dak na installatie van de panelen. Daardoor zijn er in de praktijk diverse voorbeelden te vinden waar zonnepanelen het uiterlijk van het gebouw niet bepaald verfraaien.

Lelijke voorbeelden dreigen toepassing zonnepanelen te ondergraven

Geconstateerd kan worden dat dit soort lelijke voorbeelden het draagvlak voor toepassing van zonne-energie in de bestaande bouw dreigt te ondergraven. Sommige woningeigenaren vinden zonne-energie “te lelijk om op hun dak te plaatsen”. Echter, met wat extra aandacht voor de esthetische inpassing kan al veel verbetering  bereikt worden.

PV-lelijk2

Knelpunten in beeld gebracht

In opdracht van RvO en de Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft W/E adviseurs een inventarisatie gemaakt van de knelpunten voor esthetische inpassing op bestaande daken.  En er is gekeken naar de oplossingen die in de markt beschikbaar zijn. Het rapport biedt daarnaast praktische handvaten voor zowel woningeigenaren als installateurs om maatregelen voor een betere inpassing te bespreekbaar te maken.

Het rapport kan hieronder worden gedownload.

PV Esthetisch
PV Esthetisch
PV-esthetisch.pdf
1.0 MiB
608 Downloads
Details

De Federatie Ruimtelijke Kwaliteit heeft de bevindingen uit het rapport van W/E adviseurs voor consumenten vormgegeven op www.mooizon.nl.

Voor installateurs is er een samenvatting gemaakt met 10 tips:

MOOIZON - 10 Tips Installateurs En Technisch Adviseurs Voor Mooiere PV
MOOIZON - 10 Tips Installateurs En Technisch Adviseurs Voor Mooiere PV
MOOIZON-10-tips-installateurs-en-technisch-adviseurs-voor-mooiere-PV.pdf
321.3 KiB
716 Downloads
Details