Lancering GPR Gebied

Nieuwsbericht 20 jun 2024

Stichting W/E adviseurs is verheugd om de actualisatie aan te kondigen van GPR Stedenbouw naar GPR Gebied, een vernieuwde tool die duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar maakt en waarmee gestuurd wordt op duurzame gebieden. Vandaag vond de lancering van GPR Gebied plaats tijdens een webinar, waarin deelnemers ontdekten hoe de vernieuwde GPR-tool de duurzaamheidsprestaties voor een gebied inzichtelijk maakt. Daarnaast gingen we met drie gemeenten in gesprek over vijf case studies die zijn doorgerekend met GPR Gebied; de gemeente Hardenberg, de gemeente Almere én de gemeente Den Haag vertelden over de ervaringen en inzichten die ze hebben opgedaan.

Integrale duurzaamheidsprestaties op gebiedsniveau 

De vernieuwde versie van GPR Gebied is ontstaan door de actuele beleidsuitdagingen en veranderende wetgeving, en zet een nieuwe norm in de integrale beoordeling van duurzaamheidsprestaties op gebiedsniveau. De tool heeft het vermogen om zich aan te passen aan verschillende gebiedstypologieën, van centrum stedelijk tot landelijke gebieden. GPR Gebied maakt maatwerk mogelijk door voor elk type gebied specifieke indicatoren te hanteren. Met GPR Gebied kunnen gebruikers, waaronder gemeenten en ontwikkelaars, concrete en meetbare acties formuleren die aansluiten bij ambitieuze doelen, zoals omgevingsvisies.

Tijdens een online webinar vond de lancering plaats van GPR Gebied 

Abstracte plannen omzetten in tastbare resultaten 

De tool biedt een duidelijk kader voor het vergelijken van verschillende scenario’s, het verbeteren van ontwerpen en het realiseren van plannen die voldoen aan gestelde beleidsdoelen. Dit maakt GPR Gebied een goede tool voor iedereen die abstracte plannen wil omzetten in tastbare en duurzame resultaten. De geactualiseerde GPR Gebied tool biedt verdiepende inzichten in vijf centrale duurzaamheidsthema’s: energie, ruimtelijke inrichting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Elke thema wordt beoordeeld op een schaal van 1 tot 10, waarbij de scores inzicht geven in zowel de sterke als zwakke punten van een gebied, gericht op toekomstbestendige verbeteringen.  

De geactualiseerde GPR Gebied-tool biedt verdiepende inzichten in vijf centrale duurzaamheidsthema’s: energie, ruimtelijk inrichting, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.  

Moeilijke materie makkelijk maken 

De lancering van GPR Gebied ligt in lijn met de visie en ambities van W/E adviseurs, door moeilijke materie makkelijk te maken en op deze manier het verduurzamen van de gebouwde omgeving te versnellen. De tool is gelanceerd met een groot aantal gemeentes in een webinar en is al getest met case studies met een aantal vooroplopende gemeentes. Tijdens deze sessie is er verslag gedaan, waarna dit in Duurzaam Gebouwd gepubliceerd gaat worden.  

Kon je niet aanwezig zijn bij de webinar? Kijk deze dan hier terug of lees de antwoorden op de gestelde vragen. Meer informatie over GPR Gebied vind je op onze GPR-website of neem contact op met Esmeralda Hemelaar of Ryan Adriaans