GPR gemeente waalre

Duurzame nieuwbouw voor gemeente Waalre met GPR

Interview 26 jul 2021
GPR gemeente waalre

De gemeente Waalre wil net een stapje verder gaan als het gaat om de verduurzaming van nieuwbouw binnen hun gemeente. Hoe breng je die ambitie in de praktijk? We gaan in gesprek met Pascal Beaujean, adviseur bij adviesbureau Facet en Albert Burggraaff, beleidsadviseur duurzaamheid en milieu in de gemeente Waalre, over hoe zij GPR toepassen om duurzame nieuwbouw in de gemeente te realiseren.

GPR software

GPR Software wordt ontwikkeld door W/E adviseurs en maakt duurzaamheid van gebouwen en gebieden meetbaar en bespreekbaar. GPR Software wordt erkend door de overheid en Stichting Bouwkwaliteit en is inmiddels de meest gebruikte software voor verduurzaming van de gebouwde omgeving. De duurzaamheid van een gebouw of gebied wordt in kaart gebracht door middel van vijf verschillende thema’s: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Per thema krijgt een gebouw of gebied een waardering op een schaal van 1 tot 10.

Wat zijn de ambities van de gemeente Waalre op het gebied van duurzaamheid en GPR?

“We zijn op dit moment druk bezig ons duurzaam bouwen beleid te actualiseren. We willen veel meer in gaan zetten op circulariteit en klimaatadaptatie”, vertelt Albert Burggraaff. “De ambities liggen hoger dan het bouwbesluit vraagt. We vragen op dit moment een GPR score van 10 voor het thema energie, een 7 voor milieu en voor de andere thema’s een 8.”

Op welke manier werken jullie met GPR?

Pascal Beaujean: “Het is een dialoog instrument. Je kunt met elkaar in gesprek gaan over duurzaamheid en weet dat je allemaal op één lijn zit. Dat én de wetenschappelijke basis die eraan ten grondslag ligt is de kracht van GPR.” Albert Burggraaff vult aan: “Bij de start van een nieuwbouwproject begint het al. We leggen onze ambities vast in de exploitatieovereenkomst. Daarbij gebruiken we GPR scores als leidraad. Onze projectleiders houden gedurende het hele proces bij of er nog wel aan die eisen wordt voldaan. Tot aan de bouw en de oplevering aan toe.” “Daarbij eisen we gevalideerde GPR berekeningen. Het is belangrijk om die kwaliteit te blijven borgen”, aldus Pascal Beaujean.

GPR gemeente Waalre
Nieuwbouwproject het Woontorentje Waderlo

Hoe heb je GPR binnen de gemeente Waalre geïmplementeerd?

“In het begin waren de projectleiders kritisch. Maar daar is echt een omslag in gekomen. Nu vragen ze zelf om ambitieuzere eisen”, vertelt Albert Burggraaff met een glimlach om zijn gezicht. Hoe hebben ze dat voor elkaar gekregen? “Je moet iedereen betrekken bij zo’n traject. Van de projectleiders die zich bezig houden met woningbouwprojecten en andere ruimtelijke ontwikkelingen tot de collega’s die de vergunningen verlenen. Voor hen hebben we workshops georganiseerd om ze kennis laten te maken met GPR, om ze enthousiasmeren en om ruimte te bieden om kritische vragen te stellen. Na een aantal sessies zag je het kantelen en kreeg iedereen zin om ermee aan de slag te gaan”, aldus Pascal Beaujean.

Heb je tips voor andere gemeenten die hun duurzaamheidsambities willen vertalen naar de praktijk?

“Spreek niet alleen ambities af. Dat is niet bindend genoeg. Maak die ambities concreet”, noemt Albert Burggraaff. “En zorg dat je gedurende het hele proces blijft monitoren of er wel aan de afspraken wordt voldaan”, vult Pascal Beaujean tot slot aan.