Duurzaamheids ­ ­vraagstukken voor vastgoedbeleggers

Meer en meer maken vastgoedbeleggers zich sterk voor duurzaam vastgoed, omdat het milieu en de samenleving erom vragen. W/E adviseurs ondersteunt je daar graag bij. Dankzij onze jarenlange ervaring weten we wat er speelt én wat ertoe doet bij het verduurzamen van vastgoed.

Hoe laat ik mijn beleggers zien hoe duurzaam mijn vastgoedportefeuille is?

De duurzaamheid van een gebouw meetbaar en inzichtelijk maken doe je met software van GPR Gebouw. Certificeren met GPR Gebouw is dé manier om officieel aan te tonen hoe duurzaam uw gebouw of ontwerp is. Met een GPR Gebouw Certificaat laat je zien dat een gebouw of ontwerp getoetst is op kwaliteit door een GPR Gebouw Expert of GPR Gebouw Assessor.

Vastgoedorganisaties met GPR Gebouw Certificaten van hun gebouwen krijgen de volledige punten in GRESB: de internationale benchmark die vastgoedfondsen beoordeelt op hun duurzaamheid. De wereldwijde duurzaamheidsstandaard GRESB erkent het GPR Gebouw Certificaat nu volwaardig, met full points.

Welke acties zijn nodig om in de komende jaren CO2-reductie te realiseren?

Een vastgoedbelegger wil binnen haar vastgoedportefeuille in de komende x jaren y% CO2 reductie realiseren. Op het niveau van de totale en deelportefeuilles biedt GPR Vastgoed inzicht in de huidige situatie: prestaties op GPR-(sub)thema’s en CO2-emissie (GPR-nulmeting). Voor het krijgen van inzicht in mogelijke en/of noodzakelijke acties om te verduurzamen kunnen in GPR Gebouw scenario’s of variantberekeningen worden opgesteld voor objecten in een fonds of in een deelportefeuille. De objecten in de deelportefeuille woningen zijn per fondseigenaar geografisch geclusterd in ‘verzamelingen’ van 10 tot meer dan 100 projectmatig gerealiseerde objecten. Variantberekeningen kunnen op het niveau van de verzameling worden gemaakt. Voor de kantoren geldt dat de objecten ‘uniek’ zijn en variantberekeningen per uniek object gemaakt worden. De resultaten hiervan kunnen in GPR Vastgoed worden gebruikt om het effect op het niveau van een fonds of deelportefeuille in beeld te krijgen.

 

Hoe kan ik verduurzamen en daarbij goed onderbouwde investeringsbeslissingen maken?

Meer en meer maken vastgoedbeleggers zich sterk voor duurzaam vastgoed, omdat het milieu en de samenleving erom vragen. Het sluit aan op de maatschappelijke doelen van veel pensioenfondsen. Ook groeit de overtuiging bij koplopers onder de vastgoedbeleggers dat duurzaamheid bijdraagt aan een goed rendement op lange termijn. En niet onbelangrijk, huurders hebben er belang bij: duurzame gebouwen zijn aantrekkelijk om in te wonen en te werken. Duurzaam vastgoed is beter te verhuren, gaat langer mee, levert een hoger rendement op en is uiteindelijk ook beter te verkopen dan niet duurzaam vastgoed. Maar hoe kun je verduurzamen en daarbij goed onderbouwde investeringsbeslissingen maken? Waar GPR Gebouw als hulpmiddel inzicht geeft in de duurzaamheidseigenschappen van één gebouw, maakt GPR Vastgoed de duurzaamheid van meerdere gebouwen of zelfs een heel gebied integraal inzichtelijk voor vastgoedsturing, prestatieafspraken of investeringsbeslissingen. Met GPR Gebouw vertaal je de scenario’s naar ingrepen op gebouwniveau. Dit geeft grip op de opgave voor alle betrokkenen. Bouwers kunnen aan de slag met helder geformuleerde prestaties. GPR Vastgoed ondersteunt bovendien bij het monitoren van de voortgang. Zo weet je precies waar je staat op de route van verduurzaming.

John Mak
senior adviseur

Gerelateerde projecten

W/E adviseurs werkt voor vastgoedbeleggers met ambitie. Bekijk bij welke projecten wij betrokken zijn.

Syntrus Achmea verduurzaamt woningportefeuilles met behulp van routekaarten
Naar 49% minder CO₂-uitstoot in 2030.
Lokale Routekaart naar CO2–neutraal, syntrus achmea
Bouwinvest verduurzaamt woningportefeuille met GPR
Voor toekomstbestendig vastgoed
bouwinvest gpr