Van voormalige drukkerij naar duurzame werkplek voor Gemeente Den Haag

transformatie fruitweg 17
Opdrachtgever Studio Leon Thier/architectuur/interieur en Wessel van Geffen architecten
Locatie Den Haag
Rol van w/e adviseurs Advies op gebied van duurzame energie, bouwfysica, brandveiligheid en akoestiek.
Contactpersoon
Cees Leenaerts
senior adviseur
transformatie fruitweg 17

500 medewerkers van de Dienst Sociale Zaken en een deel van de Dienst Onderwijs Cultuur en Welzijn van de Gemeente Den Haag verhuizen naar de het oude pand van de voormalige drukkerij Rijmenam aan de Fruitweg 17 in Den Haag. Voor deze verhuizing is een transformatie van het gebouw noodzakelijk. W/E adviseurs is door architecten Studio Leon Thier/architectuur/interieur en Wessel van Geffen architecten gevraagd onder meer duurzaamheidsadvies te geven voor de renovatie.

In opdracht van de Gemeente Den Haag maakte LIAG architecten en bouwadviseurs een voorontwerp voor de transformatie. De architectencombinatie Studio Leon Thier uit den Haag en Wessel van Geffen architecten uit Tilburg won de door de gemeente uitgeschreven Europese aanbesteding voor de integrale architectenwerkzaamheden van ontwerp tot en met bouwbegeleiding en toezicht.

Hoge energie eisen bij duurzame transformatie Fruitweg

De transformatie gaat gepaard met goede isolatie toepassingen, zoals het plaatsen van triple glas ramen en het vervangen van de voor- en achtergevel. “Uiteindelijk worden er nieuwbouwwaardes voor isolatie gehaald”, aldus Cees Leenaerts, senior adviseur bij W/E adviseurs en projectleider van W/E voor dit project.

Er is in het gebouw op een bijzondere manier gebruik gemaakt van PV panelen voor het opwekken van energie vertelt Cees Leenaerts: “Het oorspronkelijke plan was om het dak vol te leggen met normale zonnepanelen, maar dat werd lastig omdat er installaties op het dak staan. We hebben toen een samenwerking gezocht met Ibis Power. Zij zullen uiteindelijk voor het lage dak waar de installaties op staan een soort constructie maken met zonnepanelen die daarover heen komt te staan. Je kunt denken aan een pergola achtige installatie met PV panelen op het dak. Onder deze constructie komen horizontale windmolens. Op het hoger gelegen dak komen wel normale zonnepanelen te liggen.” Met de zonnepanelen die op het dak komen te liggen zal, in combinatie met de windmolens, voldoende elektriciteit worden opgewekt om het gebouwgebonden energieverbruik te dekken.

Het gebouw zal geklimatiseerd worden door middel van klimaatplafonds die warmte en koude krijgen vanuit een grondwaterbron.

transformatie fruitweg 17

Akoestiek, brandveiligheid en bouwfysica

Naast advies over het energiegebruik voor de transformatie van Fruitweg 17, heeft W/E ook gekeken naar de akoestiek, brandveiligheid en bouwfysica. “We hebben bijvoorbeeld onderzocht hoe je kunt voorkomen dat het te warm wordt in het gebouw in de zomer, maar hebben ook gekeken naar ‘koudestraling’. Door de grote ramen die in het gebouw zitten zou er koude lucht naar beneden kunnen trekken. Dit wordt voorkomen door het triple glas.

Het markante gebouw, waar de voormalige drukkerij Rijmenam zich in 1956 vestigde, werd oorspronkelijk door architect Gerard van Essen ontworpen.

Cees Leenaerts
senior adviseur

Gerelateerde projecten

W/E adviseurs werkt voor architecten met ambitie. Bekijk bij welke projecten wij betrokken zijn.

Circulair bouwen in de praktijk: MaMa One
Het wonen van de toekomst in Amsterdam
MaMa One