Duurzaamheid is een belangrijk onderwerp voor Ymere. Bij de renovatie van 288 woningen in Bavodorp, Haarlem werken zij diverse circulaire principes uit. W/E adviseurs ondersteunde de corporatie bij het aanvragen van een MIA Vamil regeling Circulaire woning. Projectmanager bij Ymere, Hester ten Zijthoff, vertelt ons alles over de innovatieve technieken en circulaire oplossingen die ze toepassen.
Eerst blikken we samen terug op wat aan de aanvraag van de subsidie vooraf is gegaan. Ymere werkt sinds 2008 en tot 2024 aan de renovatie van 288 vooroorlogse woningen. De woningen worden in verschillende fasen grondig gerenoveerd. Elke fase wordt geëvalueerd met de bewonerscommissie, huurders en bouwpartners. Het eerste blok van 8 woningen dat werd gerenoveerd was alles behalve circulair. “In 2020 zijn we begonnen met bewust circulair bouwen”, vertelt Hester ten Zijthoff. “Ik begon steeds meer te leren over circulair bouwen en kwam erachter dat we eigenlijk al best veel deden. Zo maakten we de uitbouw aan de woningen bijvoorbeeld al helemaal van houten elementen. De gemeente hoorde dat en wilde wel een pilot met ons starten.” Uit die samenwerking is ook het idee voor het Handboek Circulair Renoveren gemaakt door C-creators ontstaan. “We zijn gaan onderzoeken wat er eigenlijk allemaal mogelijk is en gingen in gesprek met de sloper.”
Naast energetische maatregelen, ligt er veel focus in het project op duurzaam materiaalgebruik. Ymere is samen met de sloper Roy van Berkel specifiek gaan kijken naar mogelijkheden voor hergebruik van de geoogste materialen in nieuwe toepassingen. Opvallend is de manier waarop de dakpannen op dezelfde locatie hergebruikt worden. “Normaal gesproken wordt de werkvloer voor onder de nieuwe fundering van schuimbeton of tempex gemaakt, maar wij hebben vrijgekomen betonnen dakpannen en puin van de achtergevel vergruisd en gemengd met grond die als gevolg van de uitbouw vrijkwam. Dit gebruiken we nu als werkvloer.”
Hergebruik komt in veel verschillende andere vormen terug tijdens de renovatie. “We kijken ook of we zoveel mogelijk de oude trappen kunnen handhaven. Daarbij gaan we echt in gesprek met de bewoners. Die willen vaak liever een nieuwe trap tot ik ze meeneem om bij een woning te kijken waar een nieuwe trap is geplaatst. De oude trap is van grenen en heeft meer detaillering in het hout. Dat vinden ze vaak mooier.” Tot slot wordt er ook gekeken naar hergebruik van cv ketels die minder dan 5 jaar oud zijn en worden houten balken uit de begane grond vloer ook opnieuw ingezet in het dak, bijvoorbeeld voor de slapers bij de dakkapellen. Het materialenpaspoort is verankerd in het toegepaste BIM-model en borgt informatie over de herkomst van de gebruikte materialen voor het onderhoud, maar ook voor de langere termijn;
Met de MIA regeling kunnen organisaties profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst die op kan lopen tot 36% van het investeringsbedrag. Ymere wilde graag aanspraak maken op de regeling en heeft hier onder meer de hulp van W/E adviseurs voor ingeroepen. Onze adviseurs Elianne Niyongabo – Paulussen en Marije Pet hebben Ymere ondersteund bij de werkzaamheden. “We hebben de MPG berekening omgezet van NMD2.3 naar NMD 3.0, aansluitend op de MPG-bepalingsmethode, zoals vereist in de MIA regeling Circulaire Woning 2020. Vanwege de renovatieopgave hebben we gebruik gemaakt van de MPG Verbouw en Transformatie. Daarnaast hebben we ook het ontwerpassessment mogen verzorgen, uitgevoerd door een GPR Gebouw assessor.” De MPG, en de daaraan gekoppelde regelgeving, was tot voor kort gericht op nieuwbouw. Eind 2020 is de MPG geschikt gemaakt voor het in beeld brengen van de consequenties van aanpakscenario’s bij verbouw, renovatie en transformatie. Hiertoe heeft W/E adviseurs een addendum op de MPG-bepalingsmethode voor nieuwbouw opgesteld: MPG verbouw en transformatie. De MIA subsidie is aan Ymere toegekend, een geweldig resultaat!