kleurrijk wonen circulair

Corporatie Kleurrijk Wonen pioniert in circulair bouwen

Interview 20 okt 2020
kleurrijk wonen circulair

Het onderwerp circulair bouwen en renoveren staat bij veel corporaties nog in de kinderschoenen. De meeste plannen voor het verduurzamen van de woningvoorraad zijn nog gericht op de warmtetransitie. Toch zijn er corporaties die aan het pionieren zijn geslagen en de eerste stappen zetten. Kleurrijk Wonen is hier een goed voorbeeld van. Hoe zijn ze met circulair bouwen begonnen en welke stappen hebben ze tot nu toe gezet? We vragen het Lennart de Vos, Projectmanager bij Kleurrijk Wonen.

Wat betekent circulair bouwen voor jou?

Dat is een begrip waar ik de afgelopen tijd behoorlijk mee heb geworsteld. Wat is circulariteit en wat moet ik vragen aan een aannemer als ik hem een circulaire woning wil laten bouwen? Dat is best ingewikkeld. Voor mij staat circulariteit voor het beperken van de CO2 uitstoot en het beperken van het gebruik van grondstoffen die de aarde uitputten. Als ik om me heen kijk naar wat er nu gebeurt dan maak ik me grote zorgen en denk ik dat we niet op de manier door kunnen gaan waarop we nu bezig zijn. Dat betekent dat we het anders moeten doen. Dat we het slimmer moeten doen en naar mijn beleving is circulair bouwen daar een hele mooie oplossing voor.

Hoe zijn jullie bij Kleurrijk wonen aan de slag gegaan met circulair bouwen?

We willen graag onze woningen verduurzamen. Circulariteit is daar een onderdeel van. We zijn gewoon begonnen om met elkaar erover te praten. Er is uiteindelijk een samenwerking ontstaan  met drie andere corporaties, ’thuis, Compaan en Woonlinie. Samen kwamen we tot de conclusie dat we graag met cross laminated timber (CLT) hout willen bouwen. Hout is een hernieuwbare materiaalsoort. We hadden niet een concreet project voor ogen om dit op toe te passen. We wilden opzoek gaan naar een manier waarop we het anders kunnen doen. Hier is een concept uitgerold dat we kunnen toepassen op onze projecten in de toekomst. We hebben dit concept in samenwerking met NBA Architecten ontworpen.

Hoe ziet dat concept dat jullie ontwikkeld hebben eruit?

Het bestaat uit verschillende modules van massief hout die in een fabriek worden gemaakt en daar  per verdieping in elkaar worden gezet. Vanuit de fabriek kunnen die modules met een vrachtwagen naar de bouwplaats worden gereden, waar ze dan de verdiepingen op elkaar zetten tot een huis. Vanwege de keuze om circulair te gaan bouwen is er dus ook een heel ander productieproces ontstaan.

Hebben jullie al een toekomstig project op het oog waar je het concept kunt toepassen?

Kleurrijk Wonen is op dit moment bezig in Culemborg met een aantal woningen die we met dit concept willen bouwen. Met de timmerfabriek hebben we gekeken of we het concept konden toepassen op de woningen die we daar willen realiseren. Ervaringen daar hebben weer een wisselwerking terug naar het concept toe. De informatie die we halen uit de vertaling naar de praktijk, voeren we nu ook weer terug naar het concept, zodat we het naar een hoger plan kunnen brengen.

Zijn er nog meer manieren waarop Kleurrijk Wonen zich op dit moment oriënteert op circulair bouwen?

Jazeker, op dit moment kijken we naar hoe we circulariteit als standaard eis in onze aanbestedingen mee kunnen nemen. De MPG in combinatie met eisen die gaan over losneembaarheid zijn daar bijvoorbeeld een mooi instrument voor. We zijn nog aan het onderzoeken welke norm we daarvoor willen aanhouden. De overheid zet hem nu op 1, maar bouwt hem steeds meer af. Waar kunnen wij als corporatie dan het best op gaan zitten?

Hoe bepaal je dat?

We zijn nu aan het zoeken naar een norm waar de markt ook een antwoord op heeft. Wat is haalbaar? Wat wordt er nu op dit moment ontwikkeld op het gebied van circulair bouwen en waar kunnen we bij aansluiten? We proberen al deze vragen te beantwoorden door met koplopers in de bouw in gesprek te gaan.

Heb je tips voor andere corporaties die ook met circulair bouwen aan de slag willen gaan?

Wat ik zelf heel lastig vond is duiden wat circulair nou precies is. Dan ga je je snel bezighouden met alleen maar praten. Voor je het weet kom je geen stap verder. Concreet aan de slag gaan met een project kan helpen, omdat je ook gedwongen wordt om stappen te zetten. Betrek vanuit verschillende disciplines mensen bij je project en begin gewoon. Als je aan een onbekende reis begint dan kom je langs onbekende plekken. Je moet niet bang zijn om fouten te maken, daar leer je weer van.