Bouwplan PORTA: duurzaam, circulair en energiezuinig met GPR Gebouw

Artikel 18 apr 2024

In de eigentijdse stationsbuurt Snellerpoort geeft de gemeente Woerden ruimte aan 80 duurzame woningen. Bolton is door de gemeente geselecteerd als ontwikkelaar van PORTA. Het bouwplan PORTA dankt zijn naam aan de zuidelijke entreepoort, die het La Fontaineplein verbindt met de groene en waterrijke binnentuin. De jury is lovend over het ontwerp, dat goed scoort op de thema’s duurzaamheid, klimaatopgave, biodiversiteit en gedeelde voorzieningen. Voor planten, vogels en insecten is er volop plek en in de binnentuin ontmoeten bewoners elkaar. Daarnaast komen er deelauto’s en -fietsen en er zijn veel fietsparkeerplekken. Stichting W/E adviseurs adviseerde Bolton in het aanbestedingsproces over integrale duurzaamheid, met GPRGebouw 

 

Voor planten, volgens en insecten is er volop plek en in de binnentuin ontmoeten bewoners elkaar. Foto: porta-woerden.nl. 

Woonblok  energieneutraal

Eén van de doelen van PORTA is dat het woonblok energieneutraal wordt. Onderzocht wordt hoe eigenaren van appartementen, die geen eigen dak tot hun beschikking hebben kunnen ook profiteren van de duurzame energieopwekking. Om ervoor te zorgen dat bewoners energie-efficiënter gaan leven, worden zij hier regelmatig over geïnformeerd. 

Toekomstwaarde

Integrale duurzaamheid betekent ook dat woningen toekomstbestendig zijn. Onderzocht wordt hoe woningen in PORTA kunnen worden aangepast aan toekomstige woonbehoeften, door flexibel en goed voorbereid te zijn op mogelijke veranderingen. Denk hierbij aan het aanpasbaar en demonteerbaar maken van de bouwcomponenten, zoals binnenwanden, kozijnen en gevels, aanpasbaar en demonteerbaar.   

 

Hernieuwbare en gerecycled materialen

PORTA maakt maximaal gebruik van hergebruikte materialen. Een voorbeeld hiervan is de constructie, die gemaakt is van hernieuwbare en gerecyclede materialen. Ook afgedankte materialen krijgen een nieuw leven. De slimme ontwerpprincipes zorgen dus voor een vermindering van het materiaalgebruik. 

Het ontwerp van PORTA in Woerden scoort goed op duurzaamheidsthema’s. Foto: porta-woerden.nl. 

Materialenpaspoort Madaster

Om het hergebruik van materialen in de (verre) toekomst te vereenvoudigen, worden de materialen in de gebouwen en constructies van PORTA gedocumenteerd en geregistreerd in een gebouwenpaspoort. Op deze manier wordt er een bijdragen geleverd aan een circulaire economie en aan het beperken van het (eindige) grondstofgebruik.  

Voorbereidingen zijn gestart

Een paar maanden geleden is de overeenkomst feestelijk ondertekend. De voorbereiding zijn gestart en als alles meezit, kan de bouw over twee jaar beginnen. Wil je meer informatie over PORTA? Ga dan naar www.porta-woerden.nl. Of wil je weten wat Stichting W/E adviseurs kan betekenen voor jou project op het gebied van duurzaam bouwen? Neem dan contact op met Gerben Schuurman, senior adviseur en sector specialist ontwikkelaars en architecten.