Cursus berekening Milieuprestatie Gebouwen

plaatje resultaat mpg berekeningWilt u weten hoe u een MPG berekening maakt en optimaliseert? Volg nu deze praktische cursus.

De invoering van een grenswaarde voor de MPG in het Bouwbesluit is een feit. Vanaf 1-1-2018 moet alle nieuwbouw van woningen en kantoren voorzien zijn van een berekening die aantoont dat MPG-score < 1. De MPG-berekening is relatief nieuw en onbekend, dus het is goed mogelijk dat u nog weinig of geen ervaring heeft met het maken ervan.

Waarom bij W/E?

W/E adviseurs stond aan de wieg van de MPG, en helpt u graag op weg. W/E adviseurs ontwikkelde de gevalideerde rekentool GPR Bouwbesluit, die door architecten en adviseurs als meest gebruikersvriendelijk is beoordeeld.

Cursusinhoud

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de MPG-berekening conform de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ is opgesteld. In praktijk betekent dit dat de berekening is uitgevoerd met gevalideerde rekensoftware. In deze cursus oefent u met het maken, en eventueel optimaliseren, van een berekening. U krijgt inzicht in de invloed van ontwerpkeuzen op de milieuprestatie van een gebouw. U leert om te gaan met in de NMD-database ontbrekende materialen of producten, de gebouwlevensduur en combinatiegebouwen. We gaan ook in  op de context, en besteden onder andere aandacht  aan de relatie met de EPG (MPG+EPG=DPG) en de MPG bij renovatieprojecten. Na afloop van de cursus weet u wat de MPG inhoudt en kunt u een correcte berekening maken.

Deel 1: Achtergrond milieuprestatiewetgeving en afbakening in Bouwbesluit

In het eerste deel van de cursus komt de achtergrond van de milieuprestatiewetgeving aan bod. Denk aan Levenscyclusanalyse (LCA), Nationale MilieuDatabase (NMD), hoe de MPG-grenswaarde is bepaald en wat de relatie is met de EPG (EnergiePrestatie Gebouwen). Ook geeft de docent inzicht in tips & trucs voor de MPG tijdens de ontwerpfase.

Deel 2: Praktijkopgave – zelf invoeren en draaien aan de knoppen

Het tweede deel is een praktijkgedeelte waarbij de deelnemers aan de hand van een opgave aan de slag gaan met de rekensoftware GPR Bouwbesluit. De deelnemers krijgen de gelegenheid om de milieuprestatie van een eigen ontwerp te beoordelen.

Aanmelden

8 maart 2018, 13:00 – 17:00 uur

Locatie

W/E adviseurs Utrecht
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
030 677 8777

Voor wie?

De cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen is speciaal voor ontwikkelaars, architecten en adviseurs.

Kosten

€ 295,- excl. BTW

Overige informatie

Cursisten dienen een eigen laptop mee te nemen. Overig cursusmateriaal wordt verstrekt.

Wie geeft de cursus?

Boudewijn Elsinga

Boudewijn Elsinga

adviseur