foto justus van effencompex rotterdam

Restauratie Justus van Effencomplex Rotterdam bekroond met internationale prijs

Op 8 november werd bekendgemaakt dat Molenaar & Co architecten, Hebly Theunissen architecten en Michael van Gessel landscapes de prestigieuze World Monuments Fund/ Knoll Modernism Prize 2016 hebben gewonnen. Zij worden bekroond voor de restauratie en renovatie van het wereldberoemde Justus van Effencomplex in Rotterdam-Spangen dat tussen 2010 en 2012 ingrijpend werd gerestaureerd in opdracht van Woonstad Rotterdam. De prijs zal worden uitgereikt door Mr. David, Mr. Cogan en Prof. Barry Bergdoll, voorzitter van de zevenkoppige jury van gerenommeerde specialisten waaronder Prof. Jean Louis Cohen en Prof. Kenneth Frampton. Het Justus van Effencomplex opende in 2012, werd een jaar later bekroond met de Gulden Phoenix Rijksprijs voor Renovatie, en kreeg in 2014 de Roterodamum Restauratieprijs.

Restauratievoorstel ‘100% monument, 100% nu’

Het Justus van Effencomplex is ontworpen door Michiel Brinkman en opgeleverd in 1922. Dit markante gebouw is een opmerkelijk voorbeeld van vroeg modernisme en verwierf internationale bekendheid door zijn hovenstructuur en de destijds nooit eerder vertoonde opgetilde woonstraat (de voorganger van de latere galerijbouw). Volgens het restauratievoorstel ‘100% monument, 100% nu’ werd het complex ingrijpend gerestaureerd en gemoderniseerd naar hedendaags wooncomfort en energieprestatie.

Bewijs: sociale woningbouw kan meer zijn dan verstrekken woonruimte

De jury van de World Monuments Fund / Knoll Modernism Prize 2016 merkt onder andere op dat het Justus van Effencomplex bewijst dat sociale woningbouw meer kan zijn dan enkel het verstrekken van woonruimte. Het roemt het gebouw om zijn architectonische waarde, zijn betekenis voor de wijk Spangen en de uitmuntende manier waarop de restauratiearchitecten en landschapsarchitect het gebouw en de binnenhoven nieuw leven hebben kunnen inblazen voor Woonstad, wat dit stadsdeel goed doet.

De World Monuments Fund/ Knoll Modernism Prize 2016 wordt op 5 december 2016 uitgereikt in het Museum of Modern Art (MoMa) te New York. Na de uitreiking verzorgt het winnende architectenteam een lezing.

Voor meer informatie zie:world monuments fund / knoll modernism prize 2016

 

W/E adviseurs leverde het energieconcept en kwaliteitsborging tijdens en na de renovatie. Lees meer

Energie en binnenklimaatconcept Justus van Effencomplex WE adviseurs