ZOwonen brengt duurzaamheidsprestaties woningvoorraad in kaart

duurzaamheidsprestaties
Opdrachtgever Zowonen
Locatie Provincie Limburg
Rol van w/e adviseurs Duurzaamheidsambities concreet maken
duurzaamheidsprestaties

Om de brede duurzaamheidsprestaties van woningverbetering meetbaar en bespreekbaar te maken, heeft woningcorporatie ZOwonen ervoor gekozen om samen met haar ketenpartners te gaan werken met GPR Gebouw en GPR Vastgoed. Software die de scores van gebouwen en van gebieden meet wat betreft: energieprestatie, milieuprestatie, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde.

De Limburgse corporatie ZOwonen (circa 15.000 verhuureenheden Sittard en omstreken) kantelde recent van een traditionele, verticale organisatie, naar een meer innovatieve, horizontale organisatie. De corporatie werd geheel opnieuw ingericht volgens de principes van het assetmanagement. ZOwonen ging een langdurige ketensamenwerking met de bouwers Heijmans en Van Wijnen. Met vaste partners kun je immers efficiënter werken. En je bereikt een hogere kwaliteit en klanttevredenheid, die twee gaan hand in hand bij de gewenste verduurzamingsopgave, zo bleek al snel. Huurders bleken desgevraagd naast een lage energierekening, nóg meer geïnteresseerd te zijn in woonkwaliteit zoals een gezond en comfortabel binnenmilieu.

Duurzaamheidsprestaties op de kaart

De voorgenomen duurzaamheidsambities zijn inmiddels met GPR Gebouw doorgerekend en in een routekaart naar 2050 uitgezet in de tijd. Dit geeft inzicht en overzicht in de duurzaamheidsprestaties van het vastgoed, de CO2-reductie, de gevolgen voor de energielasten van de huurder en de investeringsopgave voor ZOwonen. De hele woningvoorraad staat inmiddels letterlijk en figuurlijk op de kaart van GPR Vastgoed, om de vorderingen te kunnen monitoren.

Dashboard

Mischa Coenen (Stafmedewerker en senior MJOB bij ZOwonen): “De kracht van GPR software zit ‘m in het meetbaar maken van de dingen. Sturen is erg lastig, zo niet onmogelijk, als je niet over een dashboard beschikt. En een adviseur die aan de bron van de meetmethode staat, is dan echt van toegevoegde waarde.”

 

Gerelateerde projecten

W/E adviseurs werkt voor corporaties met ambitie. Bekijk bij welke projecten wij betrokken zijn.

Duurzaam appartementengebouw in het groen
CO2-neutraal, circulair en klimaatbestendig