Circulair en zelfvoorzienend afvalbrengstation Den Haag

circulair afvalbrengstation
Locatie Den Haag
Rol van w/e adviseurs Advies duurzaamheid
Contactpersoon
Cees Leenaerts
senior adviseur
circulair afvalbrengstation

Circulair, energieneutraal, zelfvoorzienend en midden in een woonwijk. Zomaar wat redenen waarom het nieuwe afvalbrengstation in Den Haag een bijzonder gebouw is.

Een afvalbrengstation ligt vaak achteraf en is doorgaans niet meer dan een asfaltplaats met containers en een hek eromheen. In de Uitenhagestraat in Den Haag is hier geen sprake van, het is een indrukwekkend gebouw. De grafische vormen van de gevelpanelen zorgen voor een interessant beeld en zijn gemaakt van metalen panelen waar onderdelen van DAF Trucks uitgehaald zijn. Ook de locatie van het circulair en zelfvoorzienend afvalbrengstation is interessant: midden in de wijk Transvaal. Deze stedelijke context stelt voor een milieustraat hoge eisen aan uitstraling en architectuur. Maar ook moet hinder naar de omgeving door onder andere geluidoverlast worden voorkomen.

Gevel uit DAF Trucks restpanelen en hergebruikte sandwichpanelen

Naast het ontwerp en de locatie van het afvalbrengstation zijn ook de gebruikte materialen bijzonder. Het gebouw is gebouwd van hergebruikte materialen. De gevels die geluidswerend moeten zijn. Daarom is deze achter de contourplaten van restpanelen van DAF Trucks afgedicht met hergebruikte sandwichpanelen. De gebruikte glasstroken zijn afkomstig uit gesloopte gebouwen.

 

circulair afvalbrengstation

Zelfvoorzienend afvalbrengstation door zonnepanelen en opgevangen regenwater

Het afvalbrengstation is zelfvoorzienend.  W/E adviseerde de maatregelen die hiervoor nodig zijn. Op het dak liggen zonnepanelen die alle benodigde stroom voor het gebouw opwekken. Zo is het gebouw energieneutraal. Daarnaast wordt regenwater opgevangen en hergebruikt, onder andere om de verhardingen in het afvalbrengstation schoon te maken. Ook de gehele advisering over het voorkomen van geluidhinder is door W/E adviseurs uitgevoerd, inclusief controlemetingen bij oplevering.

Het zelfvoorzienend afvalbrengstation is door Van Boekel Zeeland BV gebouwd. Het ontwerp ervan is in samenwerking met Wessel van Geffen architecten en Superuse Studios tot stand gekomen.

Meer informatie? Neem contact op met Cees Leenaerts.

Cees Leenaerts
senior adviseur

Gerelateerde projecten

W/E adviseurs werkt voor gemeenten met ambitie.

Circulair renoveren?
Hoe zet je een eerste stap naar circulair renoveren?
Gemeente Oss gebruikt methode GPR voor realiseren van Sustainable Development Goals in duurzame gebiedsontwikkeling
Ambities meetbaar maken