Advies bouwfysica transformatie industriegebouw Strijp-R Eindhoven

illustratie transformatie portiersloge Strijp-R

Het portiersgebouw is een onderdeel van het RF gebouw. In de hallen van dit gebouw was de garage voor de Afdeling Vervoer van de NV Philips ondergebracht, bestemd voor alle Philips fabrieken. Het voorgebouw in wit metselwerk was bestemd voor kantoren, kleedlokalen, kantines en slaapruimten. De entree van het naastliggend terrein werd gecontroleerd vanuit de portiersloge, het kenmerkende ronde deel van het gebouw.

Piet Hein Eek ontwikkelt hier in samenwerking met Diederendirrix Architecten en Amvest een nieuw woon-werkgebouw. Het ontwerp laat zien dat er naast Piet Hein Eek ook andere creatieve ondernemers zich thuis voelen op Strijp R. W/E adviseurs is gevraagd voor de bouwfysische advisering van dit bijzondere transformatieproject.

Bij W/E zit duurzaamheid in de genen en werken adviseurs met zeer gedegen bouwfysische kennis die niet bang zijn om out of the box te denken. Voor dit project met zijn bijzondere proces en bouwopgave zijn ze de juiste adviseur.

Het is als een poppenkast voor industriële architectuur en als je er een raam voor zou zetten met acteurs erachter, is het als een kijkdoos op wonen, werken en leven. Het concept voor de herbestemming van het gebouw werd door ditzelfde gebouw op een presenteerblaadje aangereikt; een glazen gevel die los blijft van de bestaande bouw en er tegelijkertijd een blik in gunt.

Ondanks dat het RF gebouw inmiddels voor ongeveer driekwart met de grond gelijk gemaakt werd, zag Piet Hein Eek de potentie van het pand. De schoonheid van het industriële gebouw, de geklonken en geboute polonceau spanten, de beton cassettes, de daklichten, de kopse scheidingswanden en de wijze waarop de schuine daken aankomen op de rechte voorbouw. In maart wordt door Bouwbedrijf van Gerwen uit Mierlo gestart met de bouwwerkzaamheden. Het constructieve advies is uitgevoerd door Archimedes Bouwadvies.

Meer informatie over het transformatieproject vindt u hier.