Wouter van Wijnen

adviseur

Achtergrond

Wat is je specialisme bij W/E?
Adviseur en onderzoeker circulair bouwen is mijn rol binnen W/E. Dit doe ik met praktijkervaring uit de bouwsector bij een aannemer en ingenieursbureau. Mijn specialisme ligt op de materialisatie kant van duurzaamheid en de relatie hiervan tot de integrale duurzaamheidsthematiek. Ik zet mijn analytische vaardigheden graag in om complexe vraagstukken, met elkaar, op te lossen.

Wat is je visie op verduurzaming van de gebouwde omgeving?
De noodzakelijkheid van verduurzaming is duidelijk. Dit zorgt momenteel voor een enorme uitdaging in de sector; meer bouwen en minder uitstoten. Innovatie is nodig in bouwmaterialen, -producten en -methoden om de uitstoot terug te dringen. Hierbij zal zich niet één oplossing aandienen, er is een breed pallet nodig om de doelstellingen te halen. Denk aan de bestaande bouw benutten (hergebruiken of oogsten), prefabriceren, modulair bouwen, biobased bouwen en de materiaal kringlopen sluiten. Dit is een complex vraagstuk die we alleen door samenwerking van alle schakels in de keten kunnen oplossen. Een integrale aanpak is daarbij vereist waarin duurzaamheid in brede zin wordt beschouwd. Naast de milieu-impact van de bouw zal ook de energie impact van de gebruiksfase, gezondheid van gebruikers, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde van de gebouwen beschouwd moeten worden; zodat de gebouwen die we maken, onder de streep, een gunstige impact hebben voor het welzijn van mens, dier en milieu.

Waarom werk je voor W/E?
Om een positieve bijdrage te leveren aan de verduurzaming van de gebouwde omgeving. Dit samen mogen doen met een fijne groep collega’s met dezelfde ‘mindset’ maakt het een prettige werkomgeving. Er valt binnen W/E veel te leren van de deskundige collega’s en in de projecten. Kortom, een baan met zingeving en uitdaging.