W/E adviseurs

Update maakt maatwerkadviezen duidelijker en eenvoudiger

Nieuwsbericht 08 jul 2024
W/E adviseurs

Met het NTA-maatwerk is een goed advies aan een bewoner of gebruiker van een gebouw mogelijk, gebaseerd op een stevige bepalingsmethode. Berekening van alleen een energielabel is immers onvoldoende. Vorig jaar lanceerde ISSO het Maatwerkadvies voor zowel utiliteitsgebouwen als woningen. W/E adviseurs leverde hier een bijdrage aan, onder meer als rapporteur voor de utiliteitsbouw.

Onlangs verscheen een nieuwe druk van publicaties 75.2 ‘Maatwerkadvies utiliteitsgebouwen’, 82.2 ‘Maatwerkadvies woningen en woongebouwen’ en het onderliggende rapport 110293 ‘Modelbeschrijving Maatwerkadvies Woningen, Woon- en Utiliteitsgebouwen’. In alle drie de uitgaven zijn diverse correcties en verduidelijkingen doorgevoerd.

ISSO-publicaties 75.2 en 82.2 beschrijven de methode voor het opstellen van maatwerkadvies voor energiebesparing en/of verduurzaming bij respectievelijk utiliteits- en woongebouwen, gebaseerd op de rekenkern van de NTA 8800. De achterliggende formulestructuur staat beschreven in de modelbeschrijving, welke de afwijkingen van de basis NTA 8800 beschrijft. De eerste versies verschenen in 2023, maar bleken in de praktijk nog beter te kunnen.

Het volledige nieuwsbericht van Bouwzo lees je hier. Wil je meer informatie of heb je vragen hierover? Neem dan contact op met Pieter Nuiten, mede-rapporteur voor de utiliteitsbouw.