losmaakbaarheid, materiaalstromen

Materiaalstromen

Artikel 29 jul 2021
losmaakbaarheid, materiaalstromen

W/E adviseurs brengt materiaalstromen (in- en uitstroom) in kaart, zodat organisaties niet alleen inzicht hebben in hoeveelheden, maar ook in milieulast.

Materiaalstromen inzichtelijk maken

W/E adviseurs maakt de in- en uitstroom van materialen inzichtelijk. W/E koppelt de hoeveelheden aan de milieuprestatie van de stromen via de MilieuPrestatie Gebouw (MPG), waardoor organisaties zoals corporaties niet alleen inzicht hebben in hoeveelheden, maar ook in milieulast. Deze inventarisatie dient als basis voor een routekaart naar een circulaire bouweconomie, de uitgestippelde weg waarmee organisaties hun materiaalstromen circulair in kunnen gaan richten tot 2030.

Archetypes

Als eerste stap drukt W/E de totale portefeuille/voorraad uit in een set archetypes. Deze archetypes zijn gematerialiseerd in de MPG. Daarna verzamelt W/E adviseurs de vastgoed- en onderhoudsactiviteiten. Denk hierbij aan aantallen sloop/nieuwbouw, renovaties en onderhoudsingrepen. De materiaalstromen die komen uit de activiteiten worden gekoppeld aan archetypes en totale hoeveelheden vervolgens berekend.

Circulaire winst

Zo krijgt een organisatie een overzicht van kilogrammen aan in- en uitgaand materiaal. Hierdoor wordt inzichtelijk waar de grootste circulaire winst uit de vastgoedportefeuille en/of woningvoorraad te behalen is.