Lancering Methode 'Adaptief Vermogen Gebouwen'

Onderzoek 30 mei 2022

Donderdag 9 juni organiseren DGBC en W/E-adviseurs samen met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie een webinar voor de lancering van de nieuwe methode om het adaptief vermogen van gebouwen te bepalen.

Donderdag 9 juni van 14.00 tot 15.30 uur organiseren DGBC en W/E-adviseurs samen met het Transitieteam Circulaire Bouweconomie een webinar voor de lancering van de nieuwe methode om het adaptief vermogen van gebouwen te bepalen.

Circulaire Bouweconomie
Binnen de circulaire economie is een van de uitgangspunten om producten zoveel mogelijk te ontwikkelen in de vorm waarin ze lang meegaan en met kleine aanpassingen gebruikt kunnen worden in een nieuwe context. Dit geldt uiteraard ook voor gebouwen. Wanneer een gebouw wordt (her)ontwikkeld is meestal de functie die het gebouw bij oplevering krijgt leidend in het ontwerpproces. Na verloop van tijd zal de vraag naar de functionaliteiten in het gebouw veranderen.

Door vernieuwingen zullen voor dezelfde functie andere functionaliteiten vereist worden en naar sommige functies kan de vraag afnemen. Met een aantal ingrepen in het ontwerp kan ervoor worden gezorgd dat het gebouw eenvoudig aanpasbaar is, waardoor het meer voorbereid is op toekomstige aanpassingen. We noemen dit het adaptief vermogen van het gebouw.

GPR Gebouw en BREEAM-NL
W/E adviseurs en DGBC hebben samen gewerkt aan een methode om deze adaptiviteit in kaart te brengen, als basis voor de instrumenten GPR Gebouw en BREEAM-NL. De ontwikkelde methode geeft een indicatie van het adaptief vermogen van een gebouw in de toekomst. De methode is niet bedoeld voor de beoordeling van de geschiktheid van een gebouw om in het heden (zonder of met een beperkte ingreep) aan een behoefte te kunnen voldoen.

Programma

Aanmelden
Het webinar vindt plaats in zoom. Er zijn geen kosten aan verbonden. Aanmelden kan via dit inschrijfformulier.

Overige partners
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland | DGBC