GPR Materiaal begin 2025 klaar voor CSRD, HNN en QCI

Nieuwsbericht 25 nov 2024

Er komt een hoop op ons af. Zowel nationaal als internationaal worden er steeds meer eisen en voorwaarden gesteld op het gebied van duurzaamheid. Als ontwikkelaar van GPR Materiaal vinden wij het belangrijk dat gebruikers die inzichtelijk kunnen maken. Daarom maken we deze tool klaar voor CSRD, Het Nieuwe Normaal en de Quick Carbon Indicator.

CSRD en de EU Taxonomy

CSRD-rapportages ondersteunen met MPG-berekeningen? Vanaf begin 2025 kan dat met GPR Materiaal. Het wordt dan mogelijk om met slechts enkele extra handelingen de scope 3 emissies van een nieuwbouwproject te berekenen en te exporteren. Dit maakt het voor CSRD-plichtige bedrijven gemakkelijk om hun scope 3 emissies in beeld te brengen. Bent u niet CSRD-plichtig? Ook als ketenpartner kun je in aanraking komen met CSRD-rapportages. Het is goed om hierop voorbereid te zijn. GPR Materiaal rekent voor scope 3 de indicatoren voor categorie 1, 4, 11 en 12 uit. We onderzoeken momenteel hoe we invoer en resultaten uit GPR Materiaal digitaal, geautomatiseerd (via een api) kunnen ontsluiten voor marktpartijen die hierover moeten rapporteren. Wil je meer weten over de CSRD-rapportage? Neem dan contact op met Pieter Nuiten.

Het Nieuwe Normaal

Het Nieuwe Normaal (HNN) is nationaal een breed gedragen standaard met ambitieuze, haalbare prestaties op circulair bouwen. Onze overtuiging is dat breed gedragen methodieken zoals HNN de basis moeten zijn voor één taal voor circulair bouwen. Daarom sluiten we met GPR Materiaal daarbij aan en nemen we het initiatief tot sectorbrede harmonisatie.

Quick Carbon Indicator

De bekende methodiek van Paris Proof materiaalgebonden en die van de energieprestatiemethodiek (BENG) zijn op initiatief van NEPROM en DGBC door W/E adviseurs, Copper8 en NIBE vertaald naar de Quick Carbon Indicator (QCI). Deze methode was al beschikbaar als los rekenmodel en komt nu beschikbaar binnen GPR Materiaal. De Quick Carbon Indicator is ontwikkeld om te voorzien in de behoefte om te sturen op de korte termijn – tot en met 15 jaar na oplevering – door de daadwerkelijke materiaalgebonden en operationele CO2-uitstoot in beeld te brengen. Bovendien geeft de QCI een indicatieve waarde voor de vastlegging van CO2 in biogene materialen.

 

Heb je vragen of opmerkingen over deze ontwikkelingen of hoe ze vertaald worden naar GPR Materiaal? Neem dan contact op met Rogier Wolf, product owner GPR Software.