Bouwen aan de woning van de toekomst tijdens de SYTYCB challenge

Nieuwsbericht 29 sep 2021

Innovatie is hard nodig om versneld veel betaalbare nieuwe sociale huurwoningen te bouwen. Daarom hebben tien corporaties uit Brabant, Limburg en Twente begin dit jaar de handen ineen geslagen en samen met het Netwerk Conceptueel Bouwen en Aedes, onder leiding van ESTI, de So you think you can build (SYTYCB) challenge opgezet, waarin ze de markt uitdagen een slim concept voor betaalbare en toekomstbestendige woningen te bedenken.

Stichting W/E adviseurs zat in de selectiecommissie van de challenge. Inmiddels zijn de winnaars bekend gemaakt. Dat is eigenlijk pas het begin: de concepten worden nu verder uitgewerkt.

Grondgebonden en gestapelde woningen voor één- en tweepersoonshuishoudens met een huur onder de eerste aftoppingsgrens van 634 euro zijn nu nauwelijks rendabel aan te bieden. Voor dit probleem ging de SYTYCB challenge op zoek naar nieuwe, slimme concepten. De oplossing moest niet alleen betaalbaar in aanschafkosten zijn, maar gedurende de hele levensduur. Duurzaamheid speelt ook een grote rol. De woningen moeten circulair en levensloopbestendig zijn.

Inmiddels zijn de winnaars van de challenge bekend gemaakt:

De winnaars gaan nu aan de slag om in opdracht van de corporaties een proefserie van 20 woningen te realiseren. Is de proefserie succesvol, dan is het doel op te schalen en 4.000 woningen te realiseren met de 10 woningcorporaties.

Ben je nieuwsgierig naar hoe dit traject er verder uitziet? Via de website van de SYTYCB challenge word je op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen.