Hoeveel kost duurzaam bouwen en wat levert het op? Adviesbureau IGG Bouweconomie en onderzoeks- en adviesbureau Stichting W/E adviseurs laten zien hoe er maximale duurzame waarde aan een investering kan worden toegevoegd.
Over het begrip duurzame waarde zijn verschillende opvattingen. Volgens Gerben Schuurman, senior adviseur en sectorspecialist ontwikkelaars en architecten bij Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen, is Brundtlands omschrijving over duurzame ontwikkeling het meest passend. Brundtlands omschrijft duurzame ontwikkeling in 1986 als volgt: ‘Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen.’ “Met de software GPR Gebouw wordt de duurzaamheid van een gebouw in kaart gebracht via vijf thema’s die wat mij betreft de definitie van Brundtland goed uitleggen: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Deze software gebruiken we voor het maken van verduurzamingsplannen met onze klanten”, aldus Gerben.
IGG heeft zich sinds 1988 als onafhankelijk adviesbureau gespecialiseerd in de bouweconomie van complexe projecten in de utiliteitsbouw, woningbouw, renovatie en civiele techniek. IGG adviseert haar klanten over alles dat met (ver)bouwen en geld te maken heeft. Met name in de initiatief en ontwerpfase vertaalt IGG ambities en bouwopgaves naar feitelijke waarde en (levensduur)kosten. Op basis hiervan kunnen door onze opdrachtgevers weloverwogen, onderbouwde en eerlijke beslissingen worden genomen. De dienstverlening van IGG wordt gekenmerkt door duidelijke communicatie, heldere adviezen en een vooruitziende blik.
Kosten en milieu-impact van bouwinitiatieven mogen niet los van elkaar worden gezien. Daarom zijn W/E adviseurs en IGG Bouweconomie complementair aan elkaar. De combinatie van ons advies laat zien dat duurzaamheid samen kan gaan met financieel rendement.
IGG komt in de praktijk vaak klanten tegen die in duurzame projecten streven naar beperking van investeringskosten en uitkomen op een suboptimaal duurzaam project. Door de ambitie van de opdrachtgever concreet te maken, verandert de dynamiek van het project. IGG wil graag aantonen dat je bijvoorbeeld met 5% meer investering, 25% meer duurzame waarde aan een project kunt toevoegen.
Tegelijkertijd ervaart senior adviseur Gerben Schuurman van W/E adviseurs: “Ontwikkeling start met hoge duurzaamheidsambities en met eenzijdige focus op investeringskostenbeheersing, dit eindigt vaak met een ‘gemiddeld’ gebouw met aardig energielabel. Samen met IGG toonden we aan dat economisch aantrekkelijk duurzaam bouwen kan.”
Stichting W/E adviseurs en IGG Bouweconomie laten samen zien hoe er maximaal duurzame waarde wordt toegevoegd aan een investering, door een integraal advies te geven over de duurzame waarde en kosten.
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met Gerben Schuurman, senior adviseur en sectorspecialist ontwikkelaars en architecten, van Stichting W/E adviseurs duurzaam bouwen op schuurman@w-e.nl.