Gemeenten hebben de regie in het wijkgericht en planmatig verduurzamen en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. De energietransitie biedt ook de uitgelezen kans om ook aan de slag te gaan met circulariteit en klimaatadaptatie. W/E adviseurs ondersteunt gemeenten bij het vertalen van deze ambities naar concreet beleid en uitvoering. Waar kunnen we je mee helpen?
Duurzaamheid in gebiedsontwikkeling is essentieel, maar hoe krijgt u daar snel en concreet inzicht in? Met GPR Gebied biedt W/E adviseurs u een krachtige methode om integraal en kwantitatief de duurzaamheid van een gebiedsplan of bestaand gebied in kaart te brengen.
Met GPR Gebied maken wij duurzaamheid op overzichtelijke wijze meetbaar over alle relevante thema’s:
Het resultaat is een helder duurzaamheidsprofiel, met per thema een score tussen 0 en 10. Hiermee ziet u in één oogopslag de sterke punten én waar optimalisatie mogelijk is. Zo houdt u grip op uw plannen, kunt u beter onderbouwde keuzes maken en wordt duurzaamheid eenvoudig communiceerbaar naar interne en externe stakeholders. Bovendien ondersteunt GPR Gebied bij het monitoren van duurzaamheid gedurende het hele ontwikkelproces.
Duurzaamheid is niet langer een mooie ambitie, maar een noodzakelijke randvoorwaarde voor gebiedsontwikkeling. Toch blijkt het in de praktijk lastig om duurzame doelen echt concreet en meetbaar te maken. W/E adviseurs ondersteunt gemeenten bij het realiseren van integraal duurzame woonwijken, met een gestructureerde aanpak die zorgt voor resultaat.
Veel gebiedsontwikkelingen starten met brede ambities rond duurzaamheid. Er is de wens om toekomstbestendige, leefbare en klimaatadaptieve gebieden te realiseren. Maar om die ambities daadwerkelijk te laten landen in de praktijk, zijn duidelijke, meetbare en concrete doelen nodig.
Met behulp van GPR Gebied helpen wij u om duurzaamheid concreet en kwantitatief te maken. Door één heldere methodiek te gebruiken, ontstaat er voor alle betrokken partijen inzicht in wat er precies wordt nagestreefd. Dat biedt niet alleen richting aan ontwerpteams en projectontwikkelaars, maar zorgt ook voor een transparante communicatie met bestuurders en stakeholders. Samen leggen we een stevige basis voor een succesvolle en meetbare duurzame gebiedsontwikkeling.
Een integraal duurzame wijk begint bij slimme en doordachte planvorming. GPR Gebied ondersteunt u hierbij door inzicht te bieden in de duurzaamheidsprestaties van uw gebiedsplan. Met duidelijke scores op thema’s als energie, gezondheid en toekomstwaarde weet u precies waar de sterke kanten liggen en waar nog optimalisatie mogelijk is.
Dit geeft u grip op de duurzaamheid van uw plannen én helpt om bewuste keuzes te maken tijdens het ontwerpproces. Bovendien biedt GPR Gebied de mogelijkheid om ontwerpvarianten objectief met elkaar te vergelijken. Zo kunt u goed onderbouwd kiezen voor het meest duurzame en toekomstbestendige ontwerp – afgestemd op de ambities van uw gemeente én de behoeften van toekomstige bewoners.
Duurzame gebiedsontwikkeling stopt niet bij een plan op papier. Het is essentieel om gedurende het hele proces te blijven monitoren of de ambities worden gehaald. Door vanaf de start meetbare, kwantitatieve en concrete afspraken vast te leggen, ontstaat de mogelijkheid om duurzaamheid continu te meten en waar nodig bij te sturen.
Met GPR Gebied kunnen wij samen belangrijke mijlpalen definiëren, zoals de ontwikkelvisie, het Programma van Eisen, het Voorlopig Ontwerp (VO) en het Definitief Ontwerp (DO). Op elk van deze momenten meten we de duurzaamheidsprestaties. Zo krijgt u eenvoudig en snel inzicht in de afstand tot uw ambities en waar optimalisaties mogelijk zijn.
Deze aanpak voorkomt dat duurzaamheid uit beeld verdwijnt tijdens de hectiek van een project en zorgt ervoor dat uw gebiedsontwikkeling koers houdt richting een echt duurzaam eindresultaat.
Duurzaamheid op wijkniveau vraagt om diepgaande kennis en een integrale benadering. Gemeenten staan voor complexe vraagstukken, zoals bij het opstellen van Wijkuitvoeringsplannen (WUPs) binnen de energietransitie. W/E adviseurs ondersteunt u hierbij met specialistische kennis en praktische tools.
Energie: We brengen in kaart welke warmtebronnen beschikbaar zijn, hun geschiktheid per woningtype en de bijbehorende investerings- en gebruikskosten. Dit helpt bij het maken van onderbouwde keuzes voor duurzame energieoplossingen die passen bij de specifieke kenmerken van uw wijk.
Circulariteit: We analyseren materiaalstromen binnen een wijk, identificeren verbeterkansen en helpen bij het ontwikkelen van circulaire wijken. Dit omvat het kiezen van duurzame materialen, het bevorderen van hergebruik en het implementeren van circulaire strategieën in zowel de bouw- als gebruiksfase.
CO₂-uitstoot: Wij bieden snel inzicht in de CO₂-uitstoot van zowel nieuwbouwplannen als bestaande wijken, inclusief onderscheid tussen energie- en materiaalgebonden emissies. Op basis hiervan helpen we bij het opstellen van effectieve reductiestrategieën om de klimaatdoelstellingen te behalen.
Een duurzame gebiedsontwikkeling begint met een heldere en meetbare uitvraag. Met GPR Gebouw beschikt u over een breed erkende standaard binnen de bouwkolom die duurzaamheid integraal en meetbaar maakt.
W/E adviseurs ondersteunt u bij het vertalen van uw duurzaamheidsambities naar concrete, meetbare eisen en gunningscriteria. Met GPR Gebouw:
Dankzij de heldere taal van GPR Gebouw en de continue monitoring blijft duurzaamheid geen papieren ambitie, maar een meetbaar en realiseerbaar onderdeel van uw project. Dit zorgt voor transparantie en duidelijkheid voor alle betrokken partijen, van beleidsmakers tot uitvoerders.
Gemeenten worden aangespoord om de CO2-uitstoot van hun vastgoedportefeuille te reduceren. Het klimaatakkoord beschrijft een concrete ambitie voor maatschappelijk vastgoed: 55% CO2-reductie in 2030 en 95% CO2-reductie in 2050 ten opzichte van 1990.
Maar hoe pak je dit slim en pragmatisch aan? Het realiseren van een CO2-neutrale voorraad kost tijd, geld en vraagt vooral om een lange termijn strategie. Wat is de eerste stap? Lees meer in onze whitepaper Routekaart verduurzamen gemeentelijk vastgoed.