Utrechtse wijk Leeuwesteyn breidt uit met nieuwe art deco-woonbuurt

De Utrechtse wijk Leeuwesteyn krijgt er een nieuwe buurt bij. Een écht stuk stad in art deco-architectuur, voor een diverse bewonersmix en met een weelderige binnentuin. TBI-onderneming ERA Contour bedacht een toekomstproof plan voor 60 stadse woningen, waarmee zij door Gemeente Utrecht geselecteerd werd voor de ontwikkeling en realisatie op bouwveld 7. De komende tijd wordt het plan verder uitwerkt, een samenwerking van ERA Contour, BRINK architectuur & stedenbouw, Posad, W/E adviseurs, Cauberg Huygen en Punt Makelaars.

Laura Zuidgeest, conceptontwikkelaar bij ERA Contour: “Deze buurt richt zich op de stedeling en die is niet onder één noemer te vatten. Juist de diversiteit van mensen en plekken is wat de stad leuk maakt! Deze buurt wordt dan ook alles behalve ‘doorsnee’. Voor een brede mix van mensen met verschillende woonwensen wordt een op alle vlakken divers plan ontwikkeld. Door de jaren heen zal iedere woning steeds meer zijn eigen identiteit krijgen. Hier wordt het niet eenzijdig. Het wordt een plek die groeit tot een doorleefd stuk stad. We zijn nu al benieuwd wat bewoners er over 150 jaar van gemaakt hebben!”

 

Toekomstproof ontwerp
Wat aan de buitenkant een stoer stads bouwblok is, is van binnen een groene, natuurlijke ontdektuin met veel ruimte voor ontmoeting. Door een prominente poort bereik je de binnentuin met een ander karakter: intiem en weelderig. Dat het plan ontworpen is met het oog op de toekomst zie je niet alleen terug in het flexibele ontwerp, waarbij bewoners zelf kunnen uitbouwen en indelen, maar ook in het binnengebied, waar nu parkeerruimte en een binnentuin zijn gepland. Wanneer bewoners straks minder behoefte hebben aan een (eigen) auto, kan de binnentuin steeds verder worden uitgebreid en ontstaat een steeds groter collectief, groen hof.

Planning
ERA Contour start medio 2018 met het co-creatietraject met toekomstig bewoners. Naar verwachting begint ERA Contour in 2019 met de bouw.