Toetsing Frisse Scholen eisen Brede School Ursem

Cita architecten is de ontwerper van een brede school aan de Zuidgouw te Ursem. De opdrachtgever van het project, de gemeente Koggeland, wil graag een comfortabel binnenklimaat in het gebouw realiseren en heeft om die reden geëist dat het gebouw qua binnenklimaat voldoet aan klasse B uit het Programma van Eisen Frisse Scholen.

Toets thermisch en akoestisch comfort

Cita heeft W/E adviseurs gevraagd om het ontwerp op verschillende aspecten van thermisch en akoestisch comfort te toetsen aan deze eisen. Voor enkele kritische ruimten heeft W/E adviseurs berekeningen voor temperatuuroverschrijdingen, nagalmtijd en geluidisolatie gemaakt. Het thermisch zomercomfort is getoetst op basis van het bouwkundig ontwerp van Cita en het installatieontwerp van Beekink installatieadviseurs. Dit laatste voorziet in verwarming en koeling via een klimaatplafond en mechanische toe- en afvoer van ventilatielucht. De toevoerlucht komt via het geperforeerde klimaatplafond de leslokalen binnen.

W/E adviseurs toonde aan dat met het gebouw- en installatieontwerp wordt voldaan aan de gestelde eis. Op basis van de temperatuuroverschrijdingsberekeningen adviseerde W/E het installatieconcept te optimaliseren door, wanneer de temperatuur in de leslokalen oploopt, de inblaastemperatuur te verlagen door meer gebruik te maken van de gratis beschikbare vrije koeling van de buitenlucht.

Heeft u vragen? Neem contact op met Cees Leenaerts of Gerben Schuurman.

Meer informatie zie ook: http://cita.nl/images/pdf/School-Ursem.pdf

foto brede school ursem2
grafiek brede school ursem