Bouwfysisch onderzoek in wijk Schollevaar Capelle a/d IJssel

foto schollevaarIn het kader van een onderzoek naar bouwkundige en bouwfysische problemen in de jaren ‘70 wijk Schollevaar in Capelle aan den IJssel heeft W/E voor opdrachtgever PRC BV specialistische bouwfysische metingen verricht. Doel van het onderzoek was een eenduidige probleemdefinitie en op grond daarvan een pakket van maatregelen samen te stellen dat de woningen weer 25 jaar geëxploiteerd kunnen worden.

Metingen aan het ventilatiesysteem en luchtdichtheidsmetingen

Vochtproblemen manifesteerden zich met name in de vorm van condens op enkelglas en aluminium kozijnen en rottende houten stelkozijnen. Om de oorzaken hiervan te onderzoeken, zijn in acht representatieve woningen metingen aan het ventilatiesysteem en luchtdichtheidsmetingen aan de woningschil en de begane grondvloer verricht. Tevens zijn de binnentemperatuur en de relatieve vochtigheid in de woningen en in de kruipruimten gedurende langere tijd geregistreerd.

Kruipruimten zeer vochtig en begane grondvloer onvoldoende luchtdicht

Uit het onderzoek bleek dat de kruipruimten zeer vochtig zijn en dat de begane grondvloer van de woningen onvoldoende luchtdicht is. Doordat de woningschil wel voldoende luchtdicht is, wordt, zeker wanneer luchttoevoerroosters dicht gezet zijn, door de mechanische afzuiging vochtige lucht uit de kruipruimte aangezogen. Dat zorgt voor een risico op vochtproblemen in de woningen. Om dit risico flink te beperken is geadviseerd om de luchtdichtheid van de begane grondvloer te verbeteren, in de eerste plaats door toepassing van een beter luchtdicht kruipluik.

Meer weten? Neem contact op met Cees Leenaerts.