Bouwfysich advies herontwikkeling De Machinist Rotterdam

Monumentaal gebouw duurzaam gerenoveerd

Op het Coolhaveneiland in Rotterdam staat het uit 1952 daterende pand De Machinist, ontworpen door Elffers en Cramers. Begonnen als de machinistenschool werd het later het onderkomen van het Scheepvaart & Transport College. In 2008 startte de herontwikkeling tot een kennis- en cultuurfabriek. Uitgangspunt was de overtuiging dat het oorspronkelijke ontwerp de functiewijzigingen eenvoudig aan zou moeten kunnen. Vandaag is De Machinist een bruisend centrum voor cultuur en creativiteit. Er is een restaurant met een uitgebreid cultureel programma en bioscoop gevestigd en -de voormalige klaslokalen worden verhuurd aan lokale ondernemers.

Oude delen bewaren monumentaal karakter

W/E adviseurs verzorgde voor opdrachtgever Woonbron Ontwikkelbedrijf het bouwfysisch advies. Vanwege de financiële kaders werden zoveel mogelijk oude delen en daarmee het monumentale karakter van het pand behouden. Het advies ging onder andere over de geluidwering van de gevel. De machinist is geluidbelast door industrielawaai en wegverkeer. Het uitgangspunt was het behoud van de stalen kozijnen en het plaatsen van een lichte beglazing. Dit is gelukt door het optimaliseren van de beglazing en de kierdichting. Energetica was hierbij ook een item.

Het optimaliseren van de ruimte-akoestiek in het restaurant heeft vorm gekregen door plaatsing van passende geluidsabsorberende elementen tussen de betonbalken. Ook voor de andere ruimten waaronder kantoren en vergaderruimten is op ruimte-akoestiek geadviseerd.

Foto De Machinist Rotterdam