Geert-Jan van den Brand

Even voorstellen: nieuwe collega Geert-Jan van den Brand, senior adviseur gemeenten

W/E adviseurs blijft groeien. Deze week is senior adviseur Geert-Jan van den Brand aan ons team toegevoegd. Hij zal zich gaan richten op advies over duurzaamheidsvraagstukken aan gemeenten. Het gemeenteland is Geert-Jan niet onbekend. Afgelopen twaalf jaar heeft hij daar in verschillende functies gewerkt. Hij vertelt over zijn plannen voor de toekomst bij W/E, maar ook over de ervaringen die hij meebrengt.

 Wie is Geert-Jan eigenlijk?

Ik ben Geert-Jan van den Brand en werk sinds vorige week bij W/E adviseurs. Hiervoor heb ik lang bij gemeenten gewerkt, bij de gemeente Oss en de laatste anderhalf jaar bij de gemeente Nijmegen. Daar was ik gebiedsregisseur. Dat hield in dat ik in de wijk Zwanenveld (onderdeel van Dukenburg) met inwoners en met partners aan de slag ging om te kijken hoe we die wijk aardgasvrij konden maken. In Oss heb ik van alles gedaan. Ik begon daar als adviseur vastgoedmanagement. Ik ben vooral bezig geweest met integraal vastgoedbeleid en heb diverse vastgoedprojecten begeleid.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Ik heb Bouwkunde gestudeerd in Eindhoven. In 1995 ben ik afgestudeerd. Daarna ben ik bij TNO gaan werken (rond de invoering van het Bouwbesluit en de EPN) en rond 2001 ben ik weer teruggekomen bij de TU/e. Dit keer als docent. Dit deed ik de ene helft van de week en de andere helft van de week werkte ik nog bij een adviesbureau: PRC Bouwcentrum.

Kende je W/E al voordat je kwam solliciteren?

Ja. W/E heeft het instrument GPR ontwikkeld. Ik had met W/E adviseurs de afspraak dat onze studenten GPR inzetten bij hun analyses van duurzame gebouwen. Hoe beoordeel je een gebouw op duurzaamheid? Ook een student heeft daar een houvast bij nodig. GPR is daar een mooie tool voor.

Wat hoop je bij W/E te gaan doen?

Ik hoop op mooie klussen op het gebied van verduurzamen van de gebouwde omgeving in Nederland. Wat ik gezien heb in de afgelopen twee jaar in Nijmegen is dat de warmtetransitie veel vraagt van vastgoed eigenaren en beleidsmakers. Bij gemeenten gaat het daardoor nu vaak over energie en warmte, maar minder over materiaalgebruik. Wat ik hoop is dat daar de komende tijd echt meer balans in komt. Vooral in de bestaande gebouwenvoorraad. En … dat we minder hijgerig de klimaatakkoord afspraken na proberen te komen, maar echt blijven redeneren vanuit de basis van ons gezond verstand. Wat zijn de logische en slimme stappen die we kunnen zetten, zodat we het totaal plaatje van de duurzaamheid vasthouden. Duurzaam bouwen met lange termijn visie.

Wat neem je mee naar je nieuwe rol als adviseur?

Ik ben erg gedreven als het aankomt op duurzaam en toekomstbestendig bouwen. Ik heb twaalf jaar als ambtenaar ervaren wat er allemaal op je bordje komt en heb inzicht in beide kanten. Het valt soms niet mee om je aan een idee of plannen vast te houden en deze tot uitvoering te brengen. Ik wil met onze adviezen gemeenten helpen om het makkelijker en overzichtelijker te maken om dit wél te doen.