duurzaam bouwen awards 2021 genomineerden

Ecodorp Boekel en De Verwondering winnaars Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2021

Ecodorp Boekel heeft de Circulaire Ring én de publieksprijs in de wacht gesleept tijdens de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2021 en is hiermee de meest duurzame organisatie van Nederland. De Ecologische basisschool De Verwondering in Almere Hout mag zich dit jaar het meeste duurzame project noemen en gaat naar huis met de Gouden Kikker. De Awards zijn uitgereikt tijdens het jaarlijkse Duurzaam Gebouwd Congres.

Ecodorp Boekel: bijzonder burgerinitiatief

Het Ecodorp in Boekel is een burgerinitiatief dat een enorm breed scala aan aspecten van duurzaamheid combineert: natuurinclusief en biodivers, klimaatadaptatie, circulariteit en sociale duurzaamheid. De woningen zijn gebouwd van natuurlijke materialen of afvalmateriaal. De jury is bovendien onder de indruk van professionele wijze waarop de organisatie is vormgegeven. Dertien werkgroepen denken mee aan het ontwerp van de woningen en de omgeving en investeren vrijwillig in de ontwikkeling. Ook de financiering kent een bijzondere constructie. De bewoners zijn tegelijkertijd huurder én verhuurder. Het geld dat overblijft na terugbetaling van rente en aflossing wordt besteed aan het financieren van andere startende duurzame woongemeenschappen. Robert Koolen, voorzitter van de beleidsadviescommissie Duurzaamheid van Bouwend Nederland mocht de award uitreiken aan Patrick Schreven van ECO+BOUW die ook de Publieksprijs in ontvangst mocht nemen.

Patrick Schreven: “Deze erkenning, ook voor de publieksprijs is overweldigend! Deze award is voor alle betrokkenen, de bewoners, de participanten. Ad Vlems, de voorzitter van de coöperatie, deze prijs is voor jullie!”

De Verwondering: de school die zelf lesgeeft

De jury vindt De Verwondering een inspirerend voorbeeld van duurzaam maatschappelijk vastgoed op een zeer hoog niveau en in de breedste zin van het woord. Niet alleen door de keuze van natuurlijke materialen, systemen en bouwmethoden, maar ook door de ontwerpfilosofie. Leerlingen zien zelf hoe hun school is gebouwd, welke materialen zijn toegepast en hoe het van energie wordt voorzien. Het natuurinclusieve schoolplein is een ecosysteem op zich, met veel nestgelegenheden voor vogels en insecten, lokale flora en zelfs een kleine baai. Het project is niet alleen een inspiratie voor de leerlingen én medewerkers van de school, maar ook voor de rest van Nederland. Esther het Hoen, jurylid en projectleider circulaire bouweconomie van het ministerie van BZK, mocht de award aan de architect, Daan Bruggink van ORGA overhandigen. “De samenwerking tussen de gemeente Almere en Prisma, de opdrachtgevers en de Paula van Kuijk, de directeur van de school en de installateur, heeft geleid tot dit resultaat.”

Nieuwsgierig naar de andere genomineerden? Bekijk hun video’s hier

Initiatiefnemers

W/E adviseurs, abcnova, Duurzaam Gebouwd en FSC Nederland zijn de initiatiefnemers van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. De awards komen tot stand dankzij ondersteuning van Bouwend Nederland en het ministerie van BZK.

Bekijk voor meer informatie over de criteria en de jury van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards de website.