Cursus berekening Milieuprestatie Gebouwen

plaatje resultaat mpg berekeningWilt u weten wat een MPG berekening inhoudt en hoe u deze controleert? Volg nu deze praktische cursus.

De invoering van een grenswaarde voor de MPG in het Bouwbesluit is een feit. Vanaf 1-1-2018 moet alle nieuwbouw van woningen en kantoren voorzien zijn van een berekening die aantoont dat MPG-score < 1. De MPG-berekening is relatief nieuw en onbekend, dus het is goed mogelijk dat u nog weinig of geen ervaring heeft met het controleren ervan.

Waarom bij W/E?

W/E adviseurs stond aan de wieg van de MPG, en helpt u graag op weg. W/E adviseurs ontwikkelde de gevalideerde rekentool GPR Bouwbesluit, die door architecten en adviseurs als meest gebruikersvriendelijk is beoordeeld.

Cursusinhoud

Het Bouwbesluit schrijft voor dat de MPG-berekening conform de ‘Bepalingsmethode Milieuprestatie Gebouwen en GWW-werken’ is opgesteld. In praktijk betekent dit dat de berekening is uitgevoerd met gevalideerde rekensoftware. In deze cursus oefent u met het controleren van een berekening. U krijgt inzicht in de invloed van ontwerpkeuzen op de milieuprestatie van een gebouw. U leert hoe om wordt gegaan met in de NMD-database ontbrekende materialen of producten, de gebouwlevensduur en combinatiegebouwen. Indien de tijd zich ervoor leent gaan we ook in op de context, en besteden onder andere aandacht aan de relatie met de EPG (MPG + EPG = DPG) en de MPG bij renovatieprojecten. Na afloop van de cursus weet u wat de MPG inhoudt en kunt u een berekening controleren.

Deel 1: Achtergrond milieuprestatiewetgeving en afbakening in Bouwbesluit

In het eerste deel van de cursus komt de achtergrond van de milieuprestatiewetgeving aan bod. Denk aan Levenscyclusanalyse (LCA), Nationale MilieuDatabase (NMD), hoe de MPG-grenswaarde is bepaald en wat de relatie is met de EPG (EnergiePrestatie Gebouwen). Ook geeft de docent inzicht in tips & trucs voor de MPG tijdens de ontwerpfase.

Deel 2: Praktijkopgave

Het tweede deel is een praktijkgedeelte waarbij de deelnemers aan de hand van een opgave aan de slag gaan met de MPG-berekening. De deelnemers krijgen op deze manier concrete handvatten waarmee zij in hun dagelijkse toetsingspraktijk aan de slag kunnen.

27 maart 2018, 13:00 – 17:00 uur

Locatie

HNK 1.02
Arthur van Schendelstraat 650
3511 MJ Utrecht
030 677 8777

Voor wie?

De cursus Berekening Milieuprestatie Gebouwen is speciaal voor gemeenten en omgevingsdiensten.

Kosten

€ 295,- excl. BTW

Overige informatie

Cursisten dienen een eigen laptop mee te nemen. Overig cursusmateriaal wordt verstrekt.

Wie geeft de cursus?

Ruud van Vliet

Ruud van Vliet

senior adviseur