Brede School De Esdoorn in Werkendam

Brede School duurzamer dan gemeente ambieert

Brede School De Esdoorn in Werkendam is vorige week officieel geopend. Mede door slimme technieken toe te passen, behaalt dit nieuwe gebouw een GPR-score van 8.0. Hoger dan de Brabantse gemeente aanvankelijk ambieerde. Zo is het gebouw uitgerust met hoogwaardige isolatie, natuurlijke zonwering, een doordachte benutting van het daglicht, bewegingssensoren en ventilatieroosters gecombineerd met warmteterugwinning. W/E was als adviseur betrokken bij dit project.

“Bij dit project heeft W/E vanaf de tenderfase tot en met oplevering geadviseerd”, zegt adviseur Cees Leenaerts. “In de eerste fase vooral over energie en duurzaamheid in de breedte: vertalen van de ambities van de gemeente in een haalbaar duurzaamheidsconcept voor het ontwerp en bewaking daarvan in de rest van de ontwerpfase. In de loop van het ontwerpproces en bij de uitvoering op bouwfysica en akoestiek in de diepte.”

Het pand bestaat uit twee basisscholen, een kinderopvang, een gymzaal en een bibliotheek. Van de centrale aula is het kloppende hart van het pand gemaakt. Door deze aula samen te voegen met de gymzalen en de speellokalen, komt een modern onderwijsgebouw dat flexibiliteit en comfort combineert met samenwerking en eigenheid.

Frisse Scholen klasse B

Uit de normering Frisse Scholen klasse B blijkt dat ook licht, geluid en akoestiek in orde zijn. Er is gekozen voor onderhoudsarme materialen, zoals bakstenen en aluminium kozijnen, en voor oppervlakken die eenvoudig schoon te maken zijn. De exploitatielasten zijn hierdoor laag.

Verder verduurzamen

De Esdoorn kan eenvoudig verder worden verduurzaamd. Door zonnepanelen en groene daken toe te voegen, wordt het gebouw bijna energieneutraal (BENG). Daarnaast is het mogelijk de binnenmuren te verwijderen en de indeling aan te passen. De lokalen op de begane grond zijn ook toegankelijk vanaf de buitenkant, dus andere gebruikers kunnen hiervan ook gebruikmaken. Dankzij deze flexibiliteit kan dit gebouw de komende 60 jaar mee, volgens architectenbureau No Label.

Kijk hier voor een foto-impressie.